Česta pitanja

Imate li ugovor sa HZZO?

Imamo.

 

Primate li nove pacijente?

Primamo.

 

Radite li s djecom?

Radimo.

 

Kako se možemo prebaciti kod vas?

Dođite s najavom ili bez u našu ordinaciju za vrijeme našeg radnog vremena i ponesite zdravstvene knjižice osobe koja se želi prijaviti. Znači ako se prijavljuje cijela obitelj, dovoljno je da jedna osoba dođe sa svim zdravstvenim knjižicama.

 

Zašto moram plaćati bijele ispune, a imam dopunsko osiguranje?

Bijeli, kompozitni ispuni u stražnjem segmentu, od četvrtog do osmog zuba kod osoba starijih od 18 godina, nisu pokrivene zdravstvenim, niti dopunskim osiguranjem, pa se stoga doplaćuju 220 kuna, neovisno o veličini ispuna na zubu.

 

Po čemu se razlikuje kompozitni ispun od amalgamskog?

Osim što je kompozit materijal koji se stalno unaprjeđuje, pa ima sve bolje karakteristike materijala koji se kemijski veže za strukturu zuba, između ovog materijala i zuba, ne postoji prostor u kojem se može napraviti karijes. Odlike ovog materijala odgovaraju caklini živog zuba, kao što je otpornost pri žvakanju, te trošenje zuba/kompozita. Amalgam je, iako nepravedno optuživan kao "otrovan", lošiji samo po tome, što se mehanički smješta u šupljinu zuba, te je moguće da se između stvore mikropukotine, u koje mogu ući bakterije i napraviti karijes.

 

Kad djeca trebaju početi prati zube i posjećivati ordinaciju dentalne medicine?

Zubi se trebaju početi prati čim se pojave. Isto tako i posjećivati stomatologa. Čak i ako su zubi zdravi, kod djeteta treba razvijati važnost uloge stomatologa i redovite kontrole svakih 6 mjeseci. Za dijete je veća trauma ako ga sa 6 godina dovedete na popravak zuba, a prije nikad nije bio, nego ako ide redovito i pomalo se zubići premazuju, njeguju i kontroliraju.

 

Je li radiografsko snimanje zubiju opasno?

Sa razvojem novih tehnologija i digitalnim snimanje, količina zračenja prilikom snimanja se smanjila na najmanju moguću mjeru. Ipak, na snimanje zubiju ne možete ići kada želite, nego samo s uputnicom (privatno ili preko HZZO-a) i indikacijom liječnika.

 

Imaju li ispuni garanciju?

Ispuni sami po sebi trebaju trajati, međutim, nitko ne može dati garanciju na organizam i zdravlje. Bez obzira koliko je ispun kvalitetno napravljen, o organizmu i zdravlju pacijenta ovisi koliko će zub sa ispunom trajati. Isto se odnosi na bilo koje radove na zubima.

 

Zašto moram dolaziti svakih 6 mjeseci na kontrolu, a ništa me ne boli?

Prevencija je najvažniji dio liječenja i obično, kada nešto boli, bude prekasno. I liječniku je lakše izliječiti mali karijes i malu upalu, nego karijes koji je "pojeo" pola zuba i na kraju se mora izvaditi. Isto tako, vrlo je važno kontrolirati naslage na zubima svakih 6 mjeseci i ne dozvoliti da se nataloži zubni kamenac, koji je loš jer se ispod nakupljaju bakterije koje su odgovorne za razvitak karijesa i stvara upale zubnog mesa i paradonta.

Read 5909 times
Na vrh